divendres, 8 d’abril del 2011

Discurs de Seattle, cap de la tribu Duwamish

Resumen


Que aquesta terra per ells, es sagrada. Cal que ensenyin als seus fills que es una terra santa. El murmuri de l'aigua es la mateixa veu dels pares i mares. I les cendres dels seus avanpasats, son sagrades totes per igual. Els rius nodreixen  tots els nostres infants i porten les seves canoes. I hi ha que tenir respecte per la terra, ja que es la que ens manent vius a tots nosaltres. Els pells rojes les cuidaven molt be, perque valoraven tot el que feia per nosaltres, pero el pells blanques no valoren res d'aixo, no donen gracies per tot el que a fet la terra per ells, els a donat aire i menjar, i aixi donen les gracies? Destruin-lo tot?
El hombres blancs no valoren ni entenen la manera de viure dels homes vermells, els homes vermells valoren un sol troç de terra. Han de considerar la seva germana, terra i el seu germa, l'aire com dues mercaderies que poden explotar i revendre com pacotilla. Qué faia l'home sense els animals?
Quan tots els animals i les plantes morin, l'home morirá i es quedara completament sol.
I perfí es donara conta de tot el que a fet, que per la seva culpa, tots morirem.

dimecres, 6 d’abril del 2011

Dia De La Dona Treballadora 8 de Març

1- Organizar la vida "un dia" cambiando los papeles hombre-mujer.


La mujer se va a trabajar i el hombre  se queda en casa haciendo tareas.
El hombre después de haber hecho las tareas, se va a comprar la comida al mercado y después recoge a los niños.
La mujer mientras trabaja piensa en su familia i van pasando el tiempo y las horas, ella no va a comer a casa, llega por la tarde, se hecha en el sofá sin acer nada por que el marido lo ha hecho todo.
Al rato, cenan todos y se acuestan, claro que por supuesto a la tarde los hijos hacen los deveres.


2-Simulación de vida en común repartiremos las tareas de casa.


Se despierta la familia a las 8 de la mañana, van todos a desayunar despues de vestirse.
El padre lleva a los niños al colegio a las 8 y 55, y despues se va a trabajar. La mujer se queda en casa limpiando y mas tarde, a la 1:00, hace la comida. El hombre llega a casa despues de recoger a los niños del colegio y se sientan todos a comer a la mesa. Más tarde a las 3:00 los niños se vuelven a ir con su padre al colegio y la mujer vuelve a seguir limpiando, limpia el salon, limpia las habitaciones de los niños, la suya y de su marido, frega los baños, lava la ropa, la tiende, le da de comer al perro, hace las camas...
A las 5:00 vuelven los niños del colegio y despues de merendar se van a jugar con el perro y mas tarde a acer deberes. Vuelve el marido a las 9:00 y cenan todos juntos. La mujer esta agotada.